Search

Kategori

    4 Cara Nak Dapatkan Perhatian Boss tanpa Perlu Mengampu

    Izuan
    by Izuan
    Jun 09, 2016

    Rasanya kami tak perlu nak berceloteh panjang tentang pekerjaan, masing-masing dah tahu peranan masing-masing bagaimana untuk melakukan kerja dengan baik. Cuma kadang-kadang korang pernah rasa tak segala hasil titik peluk korang tak dihargai? Pernah tak korang alami situasi "kerana lembu sapi dapat nama"?

    Zaman sekarang ni memang akan selalu terjadi macam tu, jadi kami nak ajar korang bagaimana nak dapatlkan perhatian boss tanpa pelu nak 'mengipas' atau mengampu mereka. Kalau ikutkan sebenarnya ada je jalan lebih senang, buat je masalah kat tempat kerja tu mesti boss perhatikan korang. Haha! Maksud kami disini dari sudut positif. 

    Nanti haters kat tempat kerja korang tak ada point nak jatuh kan sebab korang buat benda betul. Cubalah!

    1. Tunjukkan Semangat Korang Dalam Kerja

    Salah satu cara yang paling bagus untuk tangkap perhatian dia adalah, tunjukkan kerja korang. Tunjukkan semangat dengan memberikan komitmen lebih, mana-mana boss sekalipun akan suka melihat staff dia kerja lebih. Tapi pastikan kerja yang korang buat tu betul-betul kalau belakon tu lah mengampu namanya.

    2. Rajin-Rajin Hulurkan Bantuan

    Mungkin tugasan itu diluar bidang kuasa korang, tapi apa salahnya rajinkan diri sikit untuk hulurkan bantuan. Ya! Sekarang ini mungkin kerja korang dianggap tak sertimpal dengan gaji yang korang dapat. Tapi, kalau korang nak tahu, nama korang disebut-sebut oleh orang atasan disebabkan kerajinan korang tau! Jangan mengetluh, sabar dan mungkin ada sesuatu yang 'magic' akan terjadi pada diri korang kelak

    3. Siapkan Tugasan Dengan Lebih Cepat

     

    Selain cepat, pastikan kerja korang tu berkualiti dan tanya jika ada kerja lain yang perlu dibuat. Tak perlu nak kata boss cantik/handsome lah, baju cantik lah, wangi lah, kalau korang nak boss suka dengan korang buat cara begini. 

    4. Elakkan Berdrama

    Jangan sesekali cetuskan drama, terutamanya orang perempuan. Jika berlaku sedikit salah faham, usahlah perbesarkan isu ini. Selain itu, jangan cuba-cuba tarik muka kalau ditegur dan bermasam muka bila disuruh. Kalau korang betul-betul niat nak tolong tunjukkan yang korang nak tolong.

    Blog

    Korang selalu travel? Bagi pengguna Airasia, korang tahu tak yang korang boleh tukar tarikh flight melalui online je? Admin pun baru belajar ni. Kalau selama ini tiket dibiarkan burn sebegitu sahaja dan terpaksa beli tiket baru. Sudah rugi berapa ratus di situ? 

    Sep 22, 2017

    Bermula awal tahun lepas, tambang tren ERL untuk ke KLIA telah dinaikkan dari RM35 kepada RM55, dari KL sentral ke KLIA/KLIA2 satu peningkatan yang begitu drastik sekali.

    Sep 23, 2017

    Tak tahu lah nak rasa geram atau kelakar, inilah yang dinamakan 'sepandai-pandai tupai melompat, jatuh ke tanah juga' oh tak, lebih sesuai 'sudah terang lagi nak bersuluh'  dah terang-terang banyak buat hal lepastu selamba je minta kerja.

    Sep 21, 2017

    Memang nampak menarik kreatif dan penyampaian maklumat diri pun sangat terperici dengan cara yang diluar kotak. Tak perlu bersusah payah menjelaskan kemahiran yang dia ada kerana dia terus tunjuk bukti bahawa dia seorang yang kreatif dan inovatif. 

    Sep 23, 2017

    Kadar kelajuan makin meningkat dan data pun tiada had. Tapi macam mana nak buat? Haa, ini ada cara-cara, oh ya! Harga bayaran bulanan tetap sama tau! 

    Sep 25, 2017