Search

Kategori

    4 Cara Nak Dapatkan Perhatian Boss tanpa Perlu Mengampu

    Izuan
    by Izuan
    Jun 09, 2016

    Rasanya kami tak perlu nak berceloteh panjang tentang pekerjaan, masing-masing dah tahu peranan masing-masing bagaimana untuk melakukan kerja dengan baik. Cuma kadang-kadang korang pernah rasa tak segala hasil titik peluk korang tak dihargai? Pernah tak korang alami situasi "kerana lembu sapi dapat nama"?

    Zaman sekarang ni memang akan selalu terjadi macam tu, jadi kami nak ajar korang bagaimana nak dapatlkan perhatian boss tanpa pelu nak 'mengipas' atau mengampu mereka. Kalau ikutkan sebenarnya ada je jalan lebih senang, buat je masalah kat tempat kerja tu mesti boss perhatikan korang. Haha! Maksud kami disini dari sudut positif. 

    Nanti haters kat tempat kerja korang tak ada point nak jatuh kan sebab korang buat benda betul. Cubalah!

    1. Tunjukkan Semangat Korang Dalam Kerja

    Salah satu cara yang paling bagus untuk tangkap perhatian dia adalah, tunjukkan kerja korang. Tunjukkan semangat dengan memberikan komitmen lebih, mana-mana boss sekalipun akan suka melihat staff dia kerja lebih. Tapi pastikan kerja yang korang buat tu betul-betul kalau belakon tu lah mengampu namanya.

    2. Rajin-Rajin Hulurkan Bantuan

    Mungkin tugasan itu diluar bidang kuasa korang, tapi apa salahnya rajinkan diri sikit untuk hulurkan bantuan. Ya! Sekarang ini mungkin kerja korang dianggap tak sertimpal dengan gaji yang korang dapat. Tapi, kalau korang nak tahu, nama korang disebut-sebut oleh orang atasan disebabkan kerajinan korang tau! Jangan mengetluh, sabar dan mungkin ada sesuatu yang 'magic' akan terjadi pada diri korang kelak

    3. Siapkan Tugasan Dengan Lebih Cepat

     

    Selain cepat, pastikan kerja korang tu berkualiti dan tanya jika ada kerja lain yang perlu dibuat. Tak perlu nak kata boss cantik/handsome lah, baju cantik lah, wangi lah, kalau korang nak boss suka dengan korang buat cara begini. 

    4. Elakkan Berdrama

    Jangan sesekali cetuskan drama, terutamanya orang perempuan. Jika berlaku sedikit salah faham, usahlah perbesarkan isu ini. Selain itu, jangan cuba-cuba tarik muka kalau ditegur dan bermasam muka bila disuruh. Kalau korang betul-betul niat nak tolong tunjukkan yang korang nak tolong.