Search

Kategori

    5 Kos Yang Harus Disediakan Sebelum Beli Rumah Pertama

    Izuan
    by Izuan
    Aug 12, 2017

    Mungkin ada dalam kalangan pekerja muda yang sudah mula merancang untuk membeli sebuah rumah, satu idea yang bernas! Perkongsian ini hanya sekadar ilmu pengetahuan bagi mereka yang sedang buntu kerana ini buat pertama kalinya ingin membeli rumah.

    Beli rumah bukannya amcam beli kereta, hanya kuumpul duit downpayment dan ejen selesaikan semuanya ataupun pinjaman penuh yang hanya perlu bayar bulanan. Rumah ada langkah-langkah dan prosesnya tersendiri. Bukan kos deposit ada kos lain yang anda perlu sediakan.

    Info yang begitu bermanfaat bagi kita semua, lihat kesemua perkongsian dibawah ini dan boleh mula menabung sekarang. Bagi yang masih belum terfikir untuk membeli rumah, ambil perkongsian ini untuk masa akan datang.

    KOS YANG ANDA PERLU TAHU SEBELUM MEMBELI RUMAH

    1. Deposit 10% Daripada Harga Rumah

    2. Legal Fee & Stamp Duty

    3. Legal Loan & Stamp Duty

    4. Valuation Fee

    5. Insurans Perumahan

    Dalam proses ini, bolehlah dirumuskan bahawa deposit tunai dan legal fee adalah kos yang wajib ada dan cukup yang perlu ditumpukan. Kebiasaanya Legal loan, Valuation Fee dan Insuarans termasuk dalam pakej loan yang kita mohon itu. Bagaimanapun, kalau nak selamat, anda disarankan untuk sediakan lebih, 13% - 15% daripada harga rumah.

    Sumber


    Sebelum terlambat lebih baik korang daftarkan diri ke EKSPO MAUKERJA 2017 : Johor Edition yang bakal berlangsung 19 August 2017 (Sabtu) di Grand BlueWave Hotel, Johor Bahru!. Banyak aktiviti yang menarik menanti anda seperti:

    • Melebihi 1,000 peluang pekerjaan terkini di sekitar Johor
    • Temuduga On The Spot!
    • Keputusan temuduga dalam 24 Jam
    • Syarikat Besar turut menyertai : AEON, Aegis, Padini, Guardian, Dream Job, CAREDO, COOLBLOG, GigaGis, Air Tech Engineering & Consultancy Pte Ltd, dan pelbagainya!
    • Banyak jenis pekerjaan : Full Time, Part Time, Internship, Freelance
    • Pelbagai aktiviti menarik menanti anda!

    Menarik? Cepat dapatkan Ticket VVIP ke tempat temuduga >> Klik untuk dapatkan Ticket Masuk VVIP

    (Terhad kepada 8,500 pendaftar terawal, sekarang dah ada 7,000 tau!)

     

    PS: Ticket Masuk VVIP termasuk [1x Ticket Masuk Ekspo Maukerja] + [1x RM5.00 Grab Discount Coupon]

    Blog

    Tapi, pernah tak korang terfikir dengan mencuri duit satu sen ni boleh jadi jutawan? Ini adalah satu kisah benar yang terjadi pada tahun 1990 yang mengisahkan seorang pegawai bank yang bergaji biasa je menjadi kaya raya hanya dengan mencuri duit satu sen sahaja. 

    Feb 14, 2018

    Mengejar gaya hidup sampai sanggup jadi hamba hutang selama 9 tahun

    Feb 12, 2018

    Mungkin ada dalam kalangan pembaca di sini yang perasan tentang adanya peniaga yang menjual McNuggets McDonald's secara online. Menurut peniaga tersebut, nugget tersebut bukanlah nugget ala McD, homemade atau sebagainya, tetapi i memang 100% nugget keluaran McD.

    Feb 15, 2018

    Walaupun dah banyak kali dikongsi mengenai etika permohonan kerja yang betul, namun masih ramai lagi yang buat silap. Kesilapan yang sama jugak yang dibuat berulang kali. Nanti bila tak dapat kerja, mulalah buat tanggapan yang bukan-bukan. 

    Feb 16, 2018

    Agak keterlaluan apabila HR Manager ini memperlekehkan jobseeker kerana tidak fasih berbahasa Inggeris, sangat biadap dan tak profesional langsung!

    Feb 17, 2018