Search

Kategori

  5 Kos Yang Harus Disediakan Sebelum Beli Rumah Pertama

  Izuan
  by Izuan
  Aug 12, 2017

  Mungkin ada dalam kalangan pekerja muda yang sudah mula merancang untuk membeli sebuah rumah, satu idea yang bernas! Perkongsian ini hanya sekadar ilmu pengetahuan bagi mereka yang sedang buntu kerana ini buat pertama kalinya ingin membeli rumah.

  Beli rumah bukannya amcam beli kereta, hanya kuumpul duit downpayment dan ejen selesaikan semuanya ataupun pinjaman penuh yang hanya perlu bayar bulanan. Rumah ada langkah-langkah dan prosesnya tersendiri. Bukan kos deposit ada kos lain yang anda perlu sediakan.

  Info yang begitu bermanfaat bagi kita semua, lihat kesemua perkongsian dibawah ini dan boleh mula menabung sekarang. Bagi yang masih belum terfikir untuk membeli rumah, ambil perkongsian ini untuk masa akan datang.

  KOS YANG ANDA PERLU TAHU SEBELUM MEMBELI RUMAH

  1. Deposit 10% Daripada Harga Rumah

  2. Legal Fee & Stamp Duty

  3. Legal Loan & Stamp Duty

  4. Valuation Fee

  5. Insurans Perumahan

  Dalam proses ini, bolehlah dirumuskan bahawa deposit tunai dan legal fee adalah kos yang wajib ada dan cukup yang perlu ditumpukan. Kebiasaanya Legal loan, Valuation Fee dan Insuarans termasuk dalam pakej loan yang kita mohon itu. Bagaimanapun, kalau nak selamat, anda disarankan untuk sediakan lebih, 13% - 15% daripada harga rumah.

  Sumber


  Sebelum terlambat lebih baik korang daftarkan diri ke EKSPO MAUKERJA 2017 : Johor Edition yang bakal berlangsung 19 August 2017 (Sabtu) di Grand BlueWave Hotel, Johor Bahru!. Banyak aktiviti yang menarik menanti anda seperti:

  • Melebihi 1,000 peluang pekerjaan terkini di sekitar Johor
  • Temuduga On The Spot!
  • Keputusan temuduga dalam 24 Jam
  • Syarikat Besar turut menyertai : AEON, Aegis, Padini, Guardian, Dream Job, CAREDO, COOLBLOG, GigaGis, Air Tech Engineering & Consultancy Pte Ltd, dan pelbagainya!
  • Banyak jenis pekerjaan : Full Time, Part Time, Internship, Freelance
  • Pelbagai aktiviti menarik menanti anda!

  Menarik? Cepat dapatkan Ticket VVIP ke tempat temuduga >> Klik untuk dapatkan Ticket Masuk VVIP

  (Terhad kepada 8,500 pendaftar terawal, sekarang dah ada 7,000 tau!)

   

  PS: Ticket Masuk VVIP termasuk [1x Ticket Masuk Ekspo Maukerja] + [1x RM5.00 Grab Discount Coupon]

  Blog

  Jauh dari tempat kerja punca cepat mati? Menarik betul info ini. Apa kaitannya antara jauh dari tempat kerja dengan kesihatan? Jenaka ataupun benar?

  Oct 11, 2017

  Bagi pengguna iPhone, ini adalah amaran tentang jenis dan taktik baru hacker 'pancing' pengguna untuk mendapatkan data yang manda memberi melalui ID Apple. Mereka akan membuat pop-up log masuk palsu yang seakan-akan sama seperti yang digunakan oleh Apple, ini sudah sedia maklum oleh pakar.

  Oct 14, 2017

  Kandungan dalam surat tersebut puji 'melambung-lambung' kononnya dia seorang 'mentor' yang telah memberikan sumbangan penting pembangunan professional pekerja itu kerana tunjuk ajar dan bimbingannya sepanjang berkhidmat di syarikat tersebut.

  Oct 12, 2017

  Ramai yang pening kepala nak buat pembayaran semula bagi pinjaman PTPTN. Cuba bayangkan, tak semua orang akan terus bekerja selepas tamat belajar. Ada yang masih menganggur dan belum bekerja, ada yang lepas kahwin terus jadi suri rumah dan mengharapkan suami untuk tanggung semuanya. Inilah antara faktor-faktor yang menghalang seorang peminjam untuk membayar hutang mereka dengan PTPTN.

  Oct 16, 2017

  Tujuannya di sini adalah kerana ada yang hantar email dengan subject "hihi" ataupun attach cover letter tapi body email langsung biarkan kosong macam tu je. Jangan lah buat kesilapan sebegitu. Mohon dengan tertib dan ikut panduan yang telah diajar ya. Kalau korang ikut cara ni, senang terus nak forward email application dekat bos! 

  Oct 13, 2017