5 Ujian Ilusi Optik Paling Mencabar Yang 'Confirm' Gagal Teka Walaupun Dah Tengok Berkali-Kali!

Haziqah Muhamad
by Haziqah Muhamad
Jul 25, 2018 pada 3:26 AM
Kategori: Gaya Hidup

Sejauh manakah korang faham tentang ilusi optik? Apa yang korang faham tentang ilusi optik? Ilusi optik sebenarnya berlaku apabila objek yang kita lihat adalah berbeza dengan keadaan sebenar. Ia terjadi disebabkan otak kita tidak dapat mentafsir dengan tepat objek yang dilihat oleh mata kerana gangguan keadaan di sekitar objek.

Sebab itulah bila tengok gambar-gambar di bawah ni, pasti setiap orang akan nampak gambar yang berbeza. Ada yang nampak A, tak nampak B. Ada yang nampak B tapi tak nampak A. Ada yang dah bagitahu jawapan pun masih tak dapat nampak gambar yang tersembunyi.

Di sini kami himpunkan 5 koleksi gambar optikal ilusi yang paling famous dan mengelirukan orang ramai. Percayalah, walaupun korang dah tengok berulang-ulang kali, tapi mesti ada yang masih fail nak cam gambar yang sebenar. Tak percaya, cubalah sendiri!

 

1. Gambar perempuan muda atau perempuan tua?

 

Kalau tengok betul-betul...

 

2. Gambar muka atau 'Liar?'

 

Kalau tengok betul-betul...

 

 

3. Gambar orang tua atau anjing?

 

Kalau tengok betul-betul...

 

4. Gambar perempuan atau lelaki bermain alat muzik?

 

5. Nampak tak gambar tuan kepada anjing ini?

 

Kalau tengok betul-betul...