Ambil Tahu 10 Jenis & Sebab Kenapa Korang Kerap Alami Sakit Kepala Begini

Haziqah Muhamad
by Haziqah Muhamad
Dec 08, 2018 pada 1:40 PM
Kategori: Gaya Hidup

Rasa pening kepada terjadi kepada semua orang, dan ia sangat menjengkelkan. Ada yang ringan-ringan dan ada yang teruk, rasa sakit di satu bahagian kepala atau keseluruhan. Bagaimana rasanya sekalipun, siapa sahaja yang suka rasa pening kepala kan?

Boleh menganggu aktiviti harian kita, apa yang korang tak sedar sebenarnya pening ini bukan hanya sekadar rasa pusing kepala sahaja. Ada beberapa jenis yang datang daripada punca berbeza. 

Setiap jenis pening kepala yang korang alami ada kesannya tersendiri tau, Daripada sakit dikepala boleh memberi kesan terhadap tubuh badan lain. Jangan pandang remeh tau!

 

1.  Allergies / Alahan

Alahan adalah punca utama sakit kepala, ia kerana disebabkan penyumbatan sinus dan tekanan di kepala. Pening alahan akan menyebabkan mata berair, mata gatal, dan sakit yang biasanya dirasai di seluruh kepala dan muka. Jika korang mengalami alahan bermusim, anda mungkin mempunyai ini.

 

2. Sinus

Sakit kepala ini biasanya dirasai di dahi, sekitar mata, dan di pipi. Pening sinus boleh dibersihkan dengan antibiotik dan / atau dekongestan hidung.

Jika tidak memberi sebarang kesan selepas pengambilan ubat-ubatan ini, berbincang dengan doktor untuk memastikan tidak ada isu dalaman seperti penyelewengan septum.

 

3. Anxiety

 

Jika korang tertekan, korang mungkin merasa sakit seluruh dahi. Pening ini biasanya datang semasa tempoh tekanan dan kebimbangan, seperti bekerja terlalu keras atau sedang melalui masa yang emosional.

Pengurusan tekanan adalah cara terbaik untuk mencegah pening ini. Tidur yang cukup adalah penting dalam menenangkan diri.

 

4. Cluster

Kesakikatan pening Cluster ini biasanya dapat dirasai di sekitar mata. Ia boleh menyebabkan mata berair dan juga boleh menyebabkan hidung tersumbat.. Serangan Cluster selalunya berlaku dalam kalangan lelaki berbanding wanita. Tidak ada sebab yang sebenar diketahui, ia mungkin genetik, alkohol dan merokok

 

5. Caffeine Withdrawal

Kalau korang minum banyak kopi, mungkin korang akan sedar ada rasa pening sikit-sikit . Ini adalah tanda yang korang diserang Caffeine Withdrawal ataupun lebih dikenali sebagai 'mabuk kopi'

Sakit kepala akan rasa berdenyut disebabkan saluran darah yang telah dipenuhi oleh kafein. Cara terbaik untuk menghentikannya ini adalah mengurangkan pengambilan kafein. Dalam kes-kes yang teruk,korang kena berhenti terus

 

6. Migrain

Migrain biasanya penyakit turun temurun daripada keluarga. Kesakitan selalunya dirasai di sebelah kepala sahaja. Serangan Migrain boleh berlaku antara empat hingga 72 jam, dan boleh menghalang aktiviti setiap hari.

Sesetengah orang mengalami loya, muntah dan sensitif kepada cahaya dan / atau bunyi. Migrain biasanya dirawat dengan ubat-ubatan, dan biofeedback.

 

7. Tension

Pening jenis Tension ini adalah jenis yang paling biasa dan biasanya dirasai di bahagian kanan kiri kepala, belakang kepala, dan ke bawah leher.  Biasanya boleh dikurangkan dengan aspirin atau lain-lain ubat penahan sakit over-the-kaunter.

Tension mungkin disebabkan oleh tekanan pada otot dan tisu penghubung di leher dan kulit kepala, juga boleh disebabkan oleh kedua-dua tekanan fizikal dan emosi. 

 

8. Temporomandibular Joint (TMJ)

TMJ berpunca daripada pengecutan otot di dalam temples dan rahang, dan juga boleh datang dengan bunyi klik pedih di bahagian kanan dan kiri kepada apabila rahang bergerak.Ia biasanya disebabkan oleh rahang berada di luar jajaran yang menjadi punca ketegangan.

 

9. Digestive Issues

Sakit kepala yang datang pada masa yang sama seperti sakit perut mungkin disebabkan oleh sesuatu yang korang makan. Kelaparan juga boleh menyebabkan sakit kepala tau! Pening ini juga boleh disebabkan oleh alahan makanan dan sensitiviti, dan juga untuk bahan tambahan.

Pengambilan alkohol juga akan menyebabkan pening ini, ia dirasai di seluruh dahi dan di mata dandi bahagian temples.Jika korang rasai ini dengan kerap, dapatkan bantuan pakar pemakanan, nilai semula diet korang

 

10. Giant Cell Arteritis

Ia adalah  radang pada lapisan dalam arteri, dan biasanya dijumpai di dalam arteri di kepala, biasanya sekitar temples yang menyebabkan sakit kepala dan kulit kepala menjadi kelembutan, sakit rahang dan masalah penglihatan.

Tanpa rawatan, ia juga boleh menyebabkan kehilangan penglihatan dan peningkatan risiko strok.

 

Sumber