Search

Kategori

    "Fasa Hidup Paling Payah Umur 24 Hingga 29 Tahun" - Setuju Tak Dengan Thread Lelaki Ini?

    Izuan
    by Izuan
    Aug 12, 2017

    Waktu kita berumur 20-an, itu adalah satu peringkat umur yang paling menguji diri betul. Ini lah waktu di mana kita baru graduate dari universiti, mencari haluan mahu bekerja sebagai apa, dengan kewangan yanng tidak kukuh, kawan makin menghilangkan diri dan kalau diri tidak kuat berkemungkinan besar boleh terjebak dalam gejala negatif. 

    Mthokozisi Biyela berkongsi kata-kata yang benar-benar padu dan menunjukkan realiti hidup seorang lelaki di ambang 20-an. Betul lah katanya, nak tahu bagaimana kehidupan korang di umur 30 tahun, lihat bagaimana korang jalani kehidupan sekarang. Jangan lakukan pilihan yang salah.

     

    "The most difficult age for any man is probably between 24 and 29 years"

     

    "You have applied for jobs and the results have been more disappointing.."

     

    "Soon your circle of friends grows thinner"

     

    "Soon you realize this is no longer your kind of crowd.."

     

    "Have you ever sat in a group of people discussing the new iPhone on the market?"

     

    "After a few years of job hunting, you are now ready to take anything.."

     

    "To imagine that 3 years of studying and getting a degree is now reduced to picking and dropping off letters"

     

    "You go silent, it's no longer of any use to say you also reached University"

     

    "Not even the best filters can hide a face which has borne the city dust and survives on boiled beans"

     

    "The worst mistake you can do during this period is to try dating"

     

    "And you can't blame them- it's only that your life seems to be progressing slower than their goals in life"

     

    "This stage teaches you a lot about perseverance, about appreciating the small wins you have each day"

     

    "That's why I always ask, "Are you working on your dreams today?"

     

    *Sumber: Roland Johnson

     

     


    Sebelum terlambat lebih baik korang daftarkan diri ke EKSPO MAUKERJA 2017 : Johor Edition yang bakal berlangsung 19 August 2017 (Sabtu) di Grand BlueWave Hotel, Johor Bahru!. Banyak aktiviti yang menarik menanti anda seperti:

    • Melebihi 1,000 peluang pekerjaan terkini di sekitar Johor
    • Temuduga On The Spot!
    • Keputusan temuduga dalam 24 Jam
    • Syarikat Besar turut menyertai : AEON, Aegis, Padini, Guardian, Dream Job, CAREDO, COOLBLOG, GigaGis, Air Tech Engineering & Consultancy Pte Ltd, dan pelbagainya!
    • Banyak jenis pekerjaan : Full Time, Part Time, Internship, Freelance
    • Pelbagai aktiviti menarik menanti anda!

    Menarik? Cepat dapatkan Ticket VVIP ke tempat temuduga >> Klik untuk dapatkan Ticket Masuk VVIP

    (Terhad kepada 8,500 pendaftar terawal, sekarang dah ada 7,000 tau!)

     

    PS: Ticket Masuk VVIP termasuk [1x Ticket Masuk Ekspo Maukerja] + [1x RM5.00 Grab Discount Coupon]

    Blog

    Tapi, pernah tak korang terfikir dengan mencuri duit satu sen ni boleh jadi jutawan? Ini adalah satu kisah benar yang terjadi pada tahun 1990 yang mengisahkan seorang pegawai bank yang bergaji biasa je menjadi kaya raya hanya dengan mencuri duit satu sen sahaja. 

    Feb 14, 2018

    Mengejar gaya hidup sampai sanggup jadi hamba hutang selama 9 tahun

    Feb 12, 2018

    Mungkin ada dalam kalangan pembaca di sini yang perasan tentang adanya peniaga yang menjual McNuggets McDonald's secara online. Menurut peniaga tersebut, nugget tersebut bukanlah nugget ala McD, homemade atau sebagainya, tetapi i memang 100% nugget keluaran McD.

    Feb 15, 2018

    Walaupun dah banyak kali dikongsi mengenai etika permohonan kerja yang betul, namun masih ramai lagi yang buat silap. Kesilapan yang sama jugak yang dibuat berulang kali. Nanti bila tak dapat kerja, mulalah buat tanggapan yang bukan-bukan. 

    Feb 16, 2018

    Agak keterlaluan apabila HR Manager ini memperlekehkan jobseeker kerana tidak fasih berbahasa Inggeris, sangat biadap dan tak profesional langsung!

    Feb 17, 2018