Search

Kategori

    "Fasa Hidup Paling Payah Umur 24 Hingga 29 Tahun" - Setuju Tak Dengan Thread Lelaki Ini?

    Izuan
    by Izuan
    Aug 12, 2017

    Waktu kita berumur 20-an, itu adalah satu peringkat umur yang paling menguji diri betul. Ini lah waktu di mana kita baru graduate dari universiti, mencari haluan mahu bekerja sebagai apa, dengan kewangan yanng tidak kukuh, kawan makin menghilangkan diri dan kalau diri tidak kuat berkemungkinan besar boleh terjebak dalam gejala negatif. 

    Mthokozisi Biyela berkongsi kata-kata yang benar-benar padu dan menunjukkan realiti hidup seorang lelaki di ambang 20-an. Betul lah katanya, nak tahu bagaimana kehidupan korang di umur 30 tahun, lihat bagaimana korang jalani kehidupan sekarang. Jangan lakukan pilihan yang salah.

     

    "The most difficult age for any man is probably between 24 and 29 years"

     

    "You have applied for jobs and the results have been more disappointing.."

     

    "Soon your circle of friends grows thinner"

     

    "Soon you realize this is no longer your kind of crowd.."

     

    "Have you ever sat in a group of people discussing the new iPhone on the market?"

     

    "After a few years of job hunting, you are now ready to take anything.."

     

    "To imagine that 3 years of studying and getting a degree is now reduced to picking and dropping off letters"

     

    "You go silent, it's no longer of any use to say you also reached University"

     

    "Not even the best filters can hide a face which has borne the city dust and survives on boiled beans"

     

    "The worst mistake you can do during this period is to try dating"

     

    "And you can't blame them- it's only that your life seems to be progressing slower than their goals in life"

     

    "This stage teaches you a lot about perseverance, about appreciating the small wins you have each day"

     

    "That's why I always ask, "Are you working on your dreams today?"

     

    *Sumber: Roland Johnson

     

     


    Sebelum terlambat lebih baik korang daftarkan diri ke EKSPO MAUKERJA 2017 : Johor Edition yang bakal berlangsung 19 August 2017 (Sabtu) di Grand BlueWave Hotel, Johor Bahru!. Banyak aktiviti yang menarik menanti anda seperti:

    • Melebihi 1,000 peluang pekerjaan terkini di sekitar Johor
    • Temuduga On The Spot!
    • Keputusan temuduga dalam 24 Jam
    • Syarikat Besar turut menyertai : AEON, Aegis, Padini, Guardian, Dream Job, CAREDO, COOLBLOG, GigaGis, Air Tech Engineering & Consultancy Pte Ltd, dan pelbagainya!
    • Banyak jenis pekerjaan : Full Time, Part Time, Internship, Freelance
    • Pelbagai aktiviti menarik menanti anda!

    Menarik? Cepat dapatkan Ticket VVIP ke tempat temuduga >> Klik untuk dapatkan Ticket Masuk VVIP

    (Terhad kepada 8,500 pendaftar terawal, sekarang dah ada 7,000 tau!)

     

    PS: Ticket Masuk VVIP termasuk [1x Ticket Masuk Ekspo Maukerja] + [1x RM5.00 Grab Discount Coupon]

    Blog

    Jauh dari tempat kerja punca cepat mati? Menarik betul info ini. Apa kaitannya antara jauh dari tempat kerja dengan kesihatan? Jenaka ataupun benar?

    Oct 11, 2017

    Bagi pengguna iPhone, ini adalah amaran tentang jenis dan taktik baru hacker 'pancing' pengguna untuk mendapatkan data yang manda memberi melalui ID Apple. Mereka akan membuat pop-up log masuk palsu yang seakan-akan sama seperti yang digunakan oleh Apple, ini sudah sedia maklum oleh pakar.

    Oct 14, 2017

    Kandungan dalam surat tersebut puji 'melambung-lambung' kononnya dia seorang 'mentor' yang telah memberikan sumbangan penting pembangunan professional pekerja itu kerana tunjuk ajar dan bimbingannya sepanjang berkhidmat di syarikat tersebut.

    Oct 12, 2017

    Ramai yang pening kepala nak buat pembayaran semula bagi pinjaman PTPTN. Cuba bayangkan, tak semua orang akan terus bekerja selepas tamat belajar. Ada yang masih menganggur dan belum bekerja, ada yang lepas kahwin terus jadi suri rumah dan mengharapkan suami untuk tanggung semuanya. Inilah antara faktor-faktor yang menghalang seorang peminjam untuk membayar hutang mereka dengan PTPTN.

    Oct 16, 2017

    Tujuannya di sini adalah kerana ada yang hantar email dengan subject "hihi" ataupun attach cover letter tapi body email langsung biarkan kosong macam tu je. Jangan lah buat kesilapan sebegitu. Mohon dengan tertib dan ikut panduan yang telah diajar ya. Kalau korang ikut cara ni, senang terus nak forward email application dekat bos! 

    Oct 13, 2017