Ini 6 Idea Untuk Korang 'Prepare' Kalau Interviewer Tanya 'Ada Apa-Apa Soalan?'

Haziqah Muhamad
by Haziqah Muhamad
Dec 14, 2018 pada 10:24 AM

Perasan tak setiap kali menghadiri mana-mana temuduga, interviewer akan tanya ''Ada apa-apa soalan nak tanya?''. Kalau kita tak prepare betul-betul, memang kita takkan tahu apa yang perlu ditanya kat interviewer tu kan? 

Kami pernah share antara soalan yang boleh ditanya kepada interviewer secara general. Kali ni kami akan kongsikan antara soalan yang boleh ditanya terus kepada interviewer masa interview nanti. Tak payah susah-susah nak perah otak. Rujuk je di sini.

''Ada apa-apa soalan nak tanya?'' Nah, ini jawapannya...

 

1. Bagaimanakah suasana kerja di syarikat ini?


 

2. Apakah cabaran paling besar yang pernah dialami oleh syarikat?


 

3. Apakah kemahiran yang paling kerap digunakan dalam tugasan mereka?


 

4. Apakah nilai-nilai budaya yang diamalkan di syarikat ini? (budaya syarikat)


 

5. Adakah syarikat ini mengamalkan konsep pembelajaran secara berterusan?


 

6. Ada setengah syarikat yang tidak mengamalkan budaya pembelajaran dan perkembangan berterusan di syarikat mereka. Jika tidak, apakah tindakan mereka yang seterusnya?

Elakkan daripada menjawab ''TIDAK'' sekiranya interviewer ajukan soalan sebegini. Ini pun sebahagian daripada 'ujian' bagi membantu interviewer menilai sama ada korang betul-betul berminat atau tidak untuk bekerja dengan mereka. Semoga berjaya!