Search

Kategori

    Jangan Tahu 'Start' Enjin Je! Lelaki Ini Beri 7 Tips Jaga Kereta Untuk Kaum Hawa

    Haziqah Muhamad
    by Haziqah Muhamad
    Feb 14, 2018

    Kalau dulu, majoriti hanya kaum lelaki saja yang mahir dan boleh memandu kereta. Tetapi sekarang ni, kalau kita boleh lihat, kaum wanita pun dah 'sama naik' dengan kaum lelaki dan boleh memandu kereta. Siap ada yang masuk pertandingan lumba kereta lagi.

    Kalau dah tahu memandu kereta tu, mestilah kena tahu cara penjagaannya. Kot-kot tiba-tiba kereta rosak, sekurang-kurangnya dah tahu nak buat apa, kan? Tapi jangan terkejut, kebanyakan wanita yang memandu tak semuanya aware tentang penjagaan kereta. Ada yang cuma tahu start enjin kereta dan terus jalan. 

    Atas sifat keprihatinan terhadap kaum hawa, lelaki yang dikenali sebagai Badrul  di akaun Twitternya berkongsi 7 tips penjagaan kereta khusus buat pengetahuan kaum hawa. Sekurang-kurangnya adalah juga ilmu yang korang dapat, kan?

     

    1. Penjagaan Minyak Hitam

     

    2. Penjagaan Air Radiator

     

    3. Penjagaan Tekanan Udara Tayar

     

    4. Penjagaan Alas Brek

     

    5. Penjagaan Penapis Udara

     

    6. Penjagaan Minyak Kotak Gear (Gearbox)

    Minyak Automatic Transmission Fluid (gear auto)

    Minyak Manual Transmission Fluild (untuk gear manual)

     

    7. Penjagaan Bateri

    Bateri Sel Kering

    Bateri Sel Basah

     

    Perkongsian Oleh: Twitter Badrul & SAYS

    Blog

    Tapi, pernah tak korang terfikir dengan mencuri duit satu sen ni boleh jadi jutawan? Ini adalah satu kisah benar yang terjadi pada tahun 1990 yang mengisahkan seorang pegawai bank yang bergaji biasa je menjadi kaya raya hanya dengan mencuri duit satu sen sahaja. 

    Feb 14, 2018

    Mengejar gaya hidup sampai sanggup jadi hamba hutang selama 9 tahun

    Feb 12, 2018

    Mungkin ada dalam kalangan pembaca di sini yang perasan tentang adanya peniaga yang menjual McNuggets McDonald's secara online. Menurut peniaga tersebut, nugget tersebut bukanlah nugget ala McD, homemade atau sebagainya, tetapi i memang 100% nugget keluaran McD.

    Feb 15, 2018

    Walaupun dah banyak kali dikongsi mengenai etika permohonan kerja yang betul, namun masih ramai lagi yang buat silap. Kesilapan yang sama jugak yang dibuat berulang kali. Nanti bila tak dapat kerja, mulalah buat tanggapan yang bukan-bukan. 

    Feb 16, 2018

    Agak keterlaluan apabila HR Manager ini memperlekehkan jobseeker kerana tidak fasih berbahasa Inggeris, sangat biadap dan tak profesional langsung!

    Feb 17, 2018