Jangan Tahu 'Start' Enjin Je! Lelaki Ini Beri 7 Tips Jaga Kereta Untuk Kaum Hawa

Haziqah Muhamad
by Haziqah Muhamad
Feb 14, 2018 pada 9:16 AM

Kalau dulu, majoriti hanya kaum lelaki saja yang mahir dan boleh memandu kereta. Tetapi sekarang ni, kalau kita boleh lihat, kaum wanita pun dah 'sama naik' dengan kaum lelaki dan boleh memandu kereta. Siap ada yang masuk pertandingan lumba kereta lagi.

Kalau dah tahu memandu kereta tu, mestilah kena tahu cara penjagaannya. Kot-kot tiba-tiba kereta rosak, sekurang-kurangnya dah tahu nak buat apa, kan? Tapi jangan terkejut, kebanyakan wanita yang memandu tak semuanya aware tentang penjagaan kereta. Ada yang cuma tahu start enjin kereta dan terus jalan. 

Atas sifat keprihatinan terhadap kaum hawa, lelaki yang dikenali sebagai Badrul  di akaun Twitternya berkongsi 7 tips penjagaan kereta khusus buat pengetahuan kaum hawa. Sekurang-kurangnya adalah juga ilmu yang korang dapat, kan?

 

1. Penjagaan Minyak Hitam

 

2. Penjagaan Air Radiator

 

3. Penjagaan Tekanan Udara Tayar

 

4. Penjagaan Alas Brek

 

5. Penjagaan Penapis Udara

 

6. Penjagaan Minyak Kotak Gear (Gearbox)

Minyak Automatic Transmission Fluid (gear auto)

Minyak Manual Transmission Fluild (untuk gear manual)

 

7. Penjagaan Bateri

Bateri Sel Kering

Bateri Sel Basah

 

Perkongsian Oleh: Twitter Badrul & SAYS