''Laundry Detergent Macam Kat Dobi!'' - 14 Lagi Barang 'Wajib Beli' Kalau Pergi ECO Shop, RM2.10 Je!

Haziqah Muhamad
by Haziqah Muhamad
Feb 21, 2019 pada 1:05 PM
Kategori: Gaya Hidup

Apa nak dibeli untuk penjagaan kecantikan rumah ya? Tak akan lah nak jaga badan sendiri je kan, persekitaran pun penting untuk menaikkan aura diri. Perkara best tentang penjagaan rumah ni adalah tak perlu untuk berbelanja banyak! Sebab anda boleh shopping dekat Eco-Shop je! Ini adalah perkongsian yang telah dibuat dalam laman FB Kedai Eco Malaysia tentang barangan rumah yang best, sekali dengan review yang real! 

 

#1 Microfiber Cloth
 

Ni pun wajib ada lagi2 dlm “quick cleaning caddy” hani, bayangkan org nak dtg rumah lagi 30 minit, kita nak kena kemas dan “bersihkan rumah” sikit ala kadar sebelum tetamu dtg, jenuh lah kalau time tu juga nak lap habuk bagai kan  hehe

Yup pakai sarung tangan ni, sapu je kat mana2 permukaan yg obvious habuk nya tu. Senang kerja ha. 

Hani guna masa nak quick cleaning je benda alah ni, lagi berkesan guna ni dari sapu2 guna duster,bulu ayam sbb microfiber ni sambil dia bersihkan dia perangkap habuk instead of dia “pindahkan” habuk tu ke tempat lain.

 

 

#2 Super Tot Pencuci Lantai

Nama je Rm2 tapi dia wangi dan berkilat! Wangi dia mmg wangi sungguh. Yg penting tak payah nak bilas, tak melekit!

 

 

#3 Sticky Roll

Ingt tak hani pernah share roller sticker kat cleaning caddy hani? Hani dh tak guna tu, hani dh jumpa pengganti yang lebih power! Haha kenapa power? Sbb roller ni boleh basuh! X perlu lagi nak cabut2 sticker. Roll and wash. Dah senang bertambah senang kerja den hehe

Fungsi dia:

Khas utk kutip rambut2 habuk2 kecil2 kat karpet kalau mood malas nak guna vacuum! 

 

 

#4 Siapa Tak Kenal Magic Span Punya Magic?? 

Memang magic sungguh Hani rasa macam terharu kejap!

Apa dia boleh buat?

  • bersihkan segala dakwat, pen, permanent marker pen, pensil, crayon kat mana2 permukaan
  • bersihkan kekotoran, watermark, tahi lalat kat lantai bilik air
  • bersihkan kesan2 tangan jari kat suis2
  • bersihkan kesan minyak , minyak sambal kat bekas makanan
  • kilatkan silverware, utensils, gelas kaca mangkuk kaca
  • dan banyak lagi.


Kalau ada orang tanya Hani mcm nak hilangkan kesan kotoran sekian sekian, jawapn Hani, cuba dulu dengan magic span! X berkesan baru cuba cara lain!

Disebabkan viralnya magic span ni mmg bertuah sangat lah haritu kalau terjumpa kat kedai Eco menayang diri utk dibeli.

 

 

#5 Laundary Detergent

Masa viral kat Fb tu kan aku pun macam ok ke? Ya lah ada yang borong buat stock sampai 10 botol macam tu kan. Being me yang suka sceptical skit, ok la why not try amik DUA dulu tengok macam mana perginya detergent ni. It turns out walaweh...this detergents smell so good. Bau macam kita hantar pergi dobi tu ha. Kena pulak bila on dryer kan..bila baru keluar dari dryer tu bau semerbak la rumah aku! Best...definitely will buy in bulk after dis. GREEDY MODE ON! This one comes in 500ml size!

Kredit: Alia Farhan

 

 

#6 Plastik Sampah Wangi

Memang wangi sungguh, satu dapur bau wangi 

Elok sngt kalau letak kat bakul sampah pampers anak tu ha

 

 

#7 Total Cleaner

Yang ni walau tak “sekuat” stain remover (lebih mild) hani guna kalau setakat nak cuci2 biasa yg mingguan buat. Untuk kotoran biasa2 je. Kalau kotoran susah tanggal guna je stain remover tdi atau clorox. 

Not bad utk harga dia rm2

 

 

#8 Air Freshner

Aku angkut 5 terus. Masa pi balik ISNIN tu dah lincin wei. Masa aku pi jumaat lepas pun tinggal nyawa-nyawa ikan. BAU BEST. tak macam some sesetengah air freshner yang murah tu bila kita beli tu bau dia nan hadooo sangat tu...dis one macam yang hang beli yang rm9.90 tu. Bapak ah dengan RM9.90 aku tambah sekupang lagi aku dapat natang ni lima ketoi!

 

 

#9 Sabun A1

Sabun basuh baju viral, hani bgtaw kat alif ni nama dia bongkah emas sebab nampk ni kat rak mata hani bulat mcm nampak sebongkah emas haha

Nama je laundry soap! Nope! Bukan hanya utk laundry je, sagat dan simpn dalam bekas, agak2 tengah rajin nak menyental bawah kuali dan periuk campurkan sabun ni dengan sabun basuh pinggan biasa (nak lebih buih) utk kesan extra extra shiny!

 

 

#10 Hanger / Penyangkut Baju

Bila mana kedai-kedai lain da jual hanger yang kualiti paling brengset tetapi di Eco Shop jual RM2 untuk jenis yang tebai dan pinky minky apa salahnya beli 2 set. Ye dak?

 

 

#11 Penyepit Span, Pembersih Tingkap! 

Penyelamat tangan dari terluka membersihkan tingkap nako dari zaman kita sekolah. Still relevant smpi sekarang haha guna kan lah haha

 

 

#12 Berus Dengan 3 Jenis Berus

Untuk hani bersihkan dapur masak sbb kadang2 kat bhgn tungku tu ada keras2 atau kesan karat susah nak tanggalkan even guna magic span haha so guna ni terbaik! Mmg bersih. Untuk bersihkan jaring dlm oven pun.

 

 

#13 Stain Remover

Sbb dlm kandungan dia ada peluntur mcm clorox tu, tuang je dalam mangkuk tandas biarkan 15minit gitu, hilang segala kotoran tk perlu nak berus dah, tuang kat lantai pun boleh tp biarkan dia few minutes “bekerja” lepas tu basuh dgn air. 

Elakkan kena kulit, sama mcm clorox semua tu....

 

 

#14 Berus 2 in 1

Terbaik untuk cuci kerak belakang kuali dan periuk yang dah bertahun tak bersental tu.

Hujung besi tu utk kikis kerak2 tu sebelum kita berus dgn berus besi tu. Belakang kuali n periuk akan berkilat in no time. Jgn lupa masa gosok tu guna sabun viral yg kuning td! Shiny!

 

 

#15 Wet Tissue

Kalau nak lap kotoran2 kecil2 kat meja makan atau atas perabot