Search

Kategori

    Patutlah Hutang PTPTN Tak 'Bergerak' Walau Dah Bayar, Sebab Bayar Cara Macam Ini

    Izuan
    by Izuan
    Jan 13, 2018

    PTPTN ni satu hutang memang memang sudah menjadi tanggungjawab korang untuk langsaikan. Perlu difikirkan juga keperluan generasi yang akan datang untuk menyambung pelajaran, kerana mereka juga perlukan pinjaman kewangan. 

    Ini adalah thread daripada seorang netizen mengenai pembayaran PTPTN. Ramai yang merungut dah bayar lama sampai bertahun-tahun baki yang tinggal masih lagi banyak. Bila nak habis bayar ni? Sebenarnya cara korang bayar tu yang salah. Cuba baca dan fahami perkongsian @kthrts ini. Perbetulkan kesalahan korang dan war-warkan pada kenalan semua yang meminjam PTPTN.

     

    "Not an accountant but doing a how  to pay off your PTPTN loan thread"

     

    "A lot of people I talked to got irked that their loans actually increased rather than decreased over a period of time"

     

    "Pay slightly more than the monthly upah"

     

    "If you pay less than the monthly upah then you won't pay off your loan la. That's how debt increases"

     

    "I don't advise you all to pay RM1k per month if you can't afford to"

     

    Ini contoh penyata kira-kira yang berkurang bulan demi bulan

     

     

    "Don't go for the 1% ujrah ços PTPTN will put you on a 20-year payment plan"

     

    "Cepat-cepat minta Surat Penyelesaian Hutang once you've paid off your PTPTN loan"

     

    Contoh Surat Penyelesaian Hutang PTPTN 

     

    "A lot of people make this mistake. You need to pay more"

    Nampak tak bagaimana sebenarnya korang patut bayar hutang PTPTN ni? Siap ada dikongsikan sekali Surat Penyelesaian Hutang PTPTN untuk declare yang korang dah bebas dari hutang selamanya! Kalau nak baca lebih lanjut mengenai thread ini, boleh klik pada sumber di bawah. Jangan lupa bayar hutang tau.

    *Sumber: Twitter @kthrts


     

    Pendaftaran terbuka sekarang! EKSPO MAUKERJA 2017 : Penang Edition yang bakal berlangsung 23 September 2017 (Sabtu) di CAT Wisma Yeap Chor Ee, Georgetown. Banyak aktiviti yang menarik menanti anda seperti:

    > Melebihi 1,000 peluang pekerjaan terkini di sekitar Penang
    > Temuduga On The Spot!
    > Keputusan temuduga dalam 24 Jam
    > Syarikat-syarikat besar turut menyertai!
    > Banyak jenis pekerjaan : Full Time, Part Time, Internship, Freelance
    > Pelbagai aktiviti menarik menanti anda!

    Menarik? Cepat dapatkan Ticket VVIP ke tempat temuduga >> Klik untuk dapatkan Ticket Masuk VVIP 

     

    (Terhad kepada 5,000 pendaftar terawal sahaja!)

     

    *PS: Ticket Masuk VVIP termasuk [1x Ticket Masuk Ekspo Maukerja] + [1x RM5.00 Grab Discount Coupon]*

    Blog

    Harga murah, lagi-lagi kalau movie baru siapa yang tak nak? Ditambah lagi movie sekarang tengah best-best, sudah semestinya kami disini nak war-warkan kepada korang semua yang TGV Cinemas sekarang dah buat hal!

    Jan 16, 2018

    Ramai yang merungut memandangkan Whatsapp tidak boleh menyembunyikan status online apabila data dihidupkan. Tapi sekarang tidak lagi! Pengguna Whatsapp dah boleh hide status online tau!

    Jan 10, 2018

    Jumlah RM 1.06 itu boleh dikatakan banyak juga jika kita kerap melakukan transaksi. Boleh mengganggu kewangan kita tau

    Jan 11, 2018

    Zaman sekarang makin canggih, semua benda boleh buay DIY je, cuma rajin atau tak je. Misalnya, macam nak buat gambar passport sendiri, tak perlu susah-susah nak ke kedai bayar mahal-mahal untuk beberapa keping.

    Jan 15, 2018

    Terlupa juga kadang-kadang berapa banyak lagi baki pinjaman PTPTN. Bayaran memang konsisten tetapi nak tahu juga berapa banyak lagi hutang yang perlu dilangsaikan betul tak? Jadi kalau korang nak tahu bagaimana cara pantas dan paling mudah untuk menyemak baki pinjaman PTPTN secara tepat dan cepat adalah dengan menyemak secara onlien ataupun SMS.

    Jan 13, 2018