Search

Kategori

    Recruter Puji Kiriman Email Mohon Kerja Daripada 2 Orang Graduan Untuk Rujukan Anda

    Izuan
    by Izuan
    Oct 13, 2017

    Kenapa Maukerja selalu sangat share info pasal mohon kerja melalui email? Sebab di Maukerja, kami tahu majoriti job seekers mohon kerja melalui email betul tak? Tapi sayang bila hantar email dengan cara yang salah dan terus meranapkan potensi untuk mendapat kerja. Netizen ini berkongsi 2 contoh email yang terbaik yang diterima oleh job seekers.

    Tujuannya di sini adalah kerana ada yang hantar email dengan subject "hihi" ataupun attach cover letter tapi body email langsung biarkan kosong macam tu je. Jangan lah buat kesilapan sebegitu. Mohon dengan tertib dan ikut panduan yang telah diajar ya. Kalau korang ikut cara ni, senang terus nak forward email application dekat bos! 

     

    "Macam ni la baru betul hantar email nak apply kerja"

     

    Contoh email apply kerja yang paling top!

     

     

    *Sumber: Twitter @zaty264

    Blog

    Tapi, pernah tak korang terfikir dengan mencuri duit satu sen ni boleh jadi jutawan? Ini adalah satu kisah benar yang terjadi pada tahun 1990 yang mengisahkan seorang pegawai bank yang bergaji biasa je menjadi kaya raya hanya dengan mencuri duit satu sen sahaja. 

    Feb 14, 2018

    Mengejar gaya hidup sampai sanggup jadi hamba hutang selama 9 tahun

    Feb 12, 2018

    Mungkin ada dalam kalangan pembaca di sini yang perasan tentang adanya peniaga yang menjual McNuggets McDonald's secara online. Menurut peniaga tersebut, nugget tersebut bukanlah nugget ala McD, homemade atau sebagainya, tetapi i memang 100% nugget keluaran McD.

    Feb 15, 2018

    Walaupun dah banyak kali dikongsi mengenai etika permohonan kerja yang betul, namun masih ramai lagi yang buat silap. Kesilapan yang sama jugak yang dibuat berulang kali. Nanti bila tak dapat kerja, mulalah buat tanggapan yang bukan-bukan. 

    Feb 16, 2018

    Agak keterlaluan apabila HR Manager ini memperlekehkan jobseeker kerana tidak fasih berbahasa Inggeris, sangat biadap dan tak profesional langsung!

    Feb 17, 2018