Tak Guna Baca Beribu Petua Kalau Korang Tak Amalkan 3 Survival Tips Ini

Shasha
by Shasha
Apr 07, 2017 pada 11:15 AM

Kadang bila dengar pengalaman dari kawan sendiri, gaji dengan kelayakan tak sampai 2K memang rasa nak mengamuk kan? Tak bermaksudnya organisasi di Malaysia ni ambil kesempatan, mereka nak bantu korang untuk gain experience dan kemudian barulah korang belajar untuk asah kemahiran seterusnya naikkan gaji.

Tapi sebelum tu, korang perlu tukar 3 perkara serius ni dari sekarang bagi persediaan melangkah dunia pekerjaan.

1. Sijil tinggi-tinggi bukan untuk raih respect

Tahu korang belajar bertahun nak dapat ijazah, jadi bila keluar je dari kepompong korang rasa orang lain patut respect korang. Korang bukan lagi presiden kolej, legend Universiti atau apa sahaja. Masuk ke dunia pekerjaan mindset semua kena ubah. Tanam corak pemikiran yang fresh dan lebih natural gitu.

 

2. Buat hal sendiri lagi peaceful

Memang terasa seronok bila ada geng untuk korang sebar gosip, alah sekadar nak basahkan bibir je gosip ni. Tapi kan lagi aman kalau korang buat hal sendiri je. Elak diri korang dari jadi kambing hitam atau mangsa keadaan samada dengan Bos ataupun coworker yang lain. 

 

3.  'prettygurlz95@yahoo.com' - tukar please

Korang punya lah setia dengan nama emel 'cute' yang dah berzaman disimpan, masih lagi nak guna dalam resume. Kan lebih elok buat emel baru gunakan nama korang sendiri, tampak lebih profesional. 

 


Jom bawa resume anda yang gempak tu ke EKSPO Maukerja 2017 April ini!

Sebelum terlambat lebih baik korang daftarkan diri ke EKSPO MAUKERJA 2017 yang bakal berlangsung 15 April 2017 (Sabtu) di KL GATEWAY MALL, KUALA LUMPUR. Banyak aktiviti yang menarik menanti anda seperti:

  • Melebihi 2,500 peluang pekerjaan terkini di KL & Selangor
  • Temuduga On The Spot!
  • Keputusan temuduga dalam 24 Jam
  • Career Talk
  • Career Consultation
  • RESUME DESIGN PERCUMA*
  • Aktiviti Menarik menanti anda!

Menarik? Dapatkan Ticket Masuk secara Percuma >> Klik untuk dapatkan Ticket Masuk Percuma

**Ticket Percuma Hanya Tinggal 2,000 sahaja! Cepat rebut peluang ini!