Search

Kategori

  Jangan Buat Silap! Individu Ini Kongsi 6 Perkara Calon Perlu Buat Untuk 'Pass' Interview Kerajaan

  Haziqah Muhamad
  by Haziqah Muhamad
  Dec 07, 2017

  Secara umumnya, persediaan bagi menghadapi interview sebenarnya sama saja bagi mana-mana tempat. Tetapi ada sesetengah tempat memang dah nyatakan siap-siap kepada calon sekiranya mereka memerlukan sebarang dokumen tambahan sebelum menghadiri interview. 

  Yang selalu menjadi kekeliruan bagi calon adalah apabila mereka dipanggil interview bagi jawatan kerajaan. Adakah persediaan yang perlu dibuat adalah sama dengan interview di tempat-tempat lain? Maklumlah, semua pun tahu yang prosedur kerajaan adalah sangat ketat berbanding dengan tempat lain.

  Ikuti perkongsian confessor ini mengenai persediaan yang perlu dibuat oleh calon yang bakal menghadiri interview dengan kerajaan nanti. Beliau jelaskan satu-satu secara terperinci tau! Harap-harapnya calon takkan buat silap lagi lepas ni.

  1. Dokumen yg perlu dibawa (borang yg diberi untuk diisi + resume + sijil)

  2. Cara pemakaian

  3. Step pertama masuk ke bilik interviewer

  4. Cara bercakap

  5. Soalan yang akan dikemukakan

  6. Penutup

  Sumber: IIUM

  Blog

  Tapi, pernah tak korang terfikir dengan mencuri duit satu sen ni boleh jadi jutawan? Ini adalah satu kisah benar yang terjadi pada tahun 1990 yang mengisahkan seorang pegawai bank yang bergaji biasa je menjadi kaya raya hanya dengan mencuri duit satu sen sahaja. 

  Feb 14, 2018

  Mengejar gaya hidup sampai sanggup jadi hamba hutang selama 9 tahun

  Feb 12, 2018

  Mungkin ada dalam kalangan pembaca di sini yang perasan tentang adanya peniaga yang menjual McNuggets McDonald's secara online. Menurut peniaga tersebut, nugget tersebut bukanlah nugget ala McD, homemade atau sebagainya, tetapi i memang 100% nugget keluaran McD.

  Feb 15, 2018

  Walaupun dah banyak kali dikongsi mengenai etika permohonan kerja yang betul, namun masih ramai lagi yang buat silap. Kesilapan yang sama jugak yang dibuat berulang kali. Nanti bila tak dapat kerja, mulalah buat tanggapan yang bukan-bukan. 

  Feb 16, 2018

  Agak keterlaluan apabila HR Manager ini memperlekehkan jobseeker kerana tidak fasih berbahasa Inggeris, sangat biadap dan tak profesional langsung!

  Feb 17, 2018