Search

Kategori

  Jangan Buat Silap! Individu Ini Kongsi 6 Perkara Calon Perlu Buat Untuk 'Pass' Interview Kerajaan

  Haziqah Muhamad
  by Haziqah Muhamad
  Dec 07, 2017

  Secara umumnya, persediaan bagi menghadapi interview sebenarnya sama saja bagi mana-mana tempat. Tetapi ada sesetengah tempat memang dah nyatakan siap-siap kepada calon sekiranya mereka memerlukan sebarang dokumen tambahan sebelum menghadiri interview. 

  Yang selalu menjadi kekeliruan bagi calon adalah apabila mereka dipanggil interview bagi jawatan kerajaan. Adakah persediaan yang perlu dibuat adalah sama dengan interview di tempat-tempat lain? Maklumlah, semua pun tahu yang prosedur kerajaan adalah sangat ketat berbanding dengan tempat lain.

  Ikuti perkongsian confessor ini mengenai persediaan yang perlu dibuat oleh calon yang bakal menghadiri interview dengan kerajaan nanti. Beliau jelaskan satu-satu secara terperinci tau! Harap-harapnya calon takkan buat silap lagi lepas ni.

  1. Dokumen yg perlu dibawa (borang yg diberi untuk diisi + resume + sijil)

  2. Cara pemakaian

  3. Step pertama masuk ke bilik interviewer

  4. Cara bercakap

  5. Soalan yang akan dikemukakan

  6. Penutup

  Sumber: IIUM

  Ekspo Maukerja 2017 Johor Edition telah kembali!

  Blog

  Penggunaan laptop atau desktop dah jadi seperti satu kemestian dalam kehidupan seharian kita. Lebih-lebih lagi bagi individu yang bekerja ataupun pelajar yang masih belajar. 

  Dec 04, 2017

  Bagi pelajar universiti mahupun kolej, cuti semester kebiasaannya akan mengambil masa selama dua hingga tiga bulan lamanya. Selalunya jarang-jarang tempat yang akan buka jawatan kosong untuk calon pekerja dalam masa yang sangat singkat. Ada tu memanglah, tapi tak banyak.

  Dec 04, 2017

  Zaman sekarang jenis pekerjaan bukanlah pengukur bagi kejayaan seseorang, jika dapat kerja yang 'elok' adakah ia mampu memberikan kepuasan yang anda impikan? Pepatah moden "keluar dari zon selesa jika ingin berjaya" itu ternyata benar. Buktinya, kecakalan mengharungi liku-liku kehidupan pengasas kosmetik Secret Of Beauty Aznora Baharom ini ternyata membuahkan hasil.

  Dec 07, 2017

  Bila bercakap soal interview kerja, dah macam-macam tips yang dikongsikan dan boleh dijadikan panduan menerusi internet, buku jawapan temuduga dan sebagainya. Tapi masih lagi ada sesetengah individu tetap membuat kesilapan ketika menghadiri sesi interview kerja.

  Dec 05, 2017

  Sudah lama tamatkan pengajian tetapi masih belum mendapat pekerjaan yang bersesuaian dalam bidang admin? Di sini ada LIMA kerja kosong yang boleh direbutkan khas untuk mereka yang menetap di Johor.

  Dec 06, 2017