Kekurangan Fizikal Bukan Penghalang Untuk OKU Menerpa 5 Kerjaya Ini

Izuan
by Izuan
Nov 15, 2017 pada 4:05 AM

Orang Kurang Upaya (OKU) ialah mereka yang pada sesuatu masa, terhalang oleh keadaan fizikal a dari melakukan aktiviti-aktiviti normal rakan sebaya seperti sosial, rekreasi , pelajaran danvokasional. Kebiasaanya ia terjadi dari lahir lagi, namun begitu ada juga yang kurang bernasib baik menjadi OKU apabila berlaku kemalangan terhadap dirinya yang mengebabkan kecacatan kekal secara fizikal

Ia sekaligus akan menjatuhkan keyakinan diri seseorang itu untuk berhadapan dengan orang lain, niat mereka untuk bekerja pun terhalang kerana buntu tiada jawatan yang padan dengan mereka. Jangan  sedih-sedih, sebenarnya peluang anda masih cerah, ada kerja yang majikan tak pandang pun fizikal, mereka mahu lihat kebolehan anda. Jadi, siap sedia sekarang untuk mohon bekerja dalam bidang ini.

1. Akauntan

2. Guru

3. Penulis

4. Call Center/Customer Service Representative

5. Software Developer

6. Berniaga Sendiri

Bagaimanapun ia bergantung kepada keadaan individu tersebut, contohnya tak semua bidang diatas sesuai untuk mereka yang mengelami maslasah penglihatan, tapi bak kata pepatah "hendak seribu daya, tak nak seribu daliah". Antara orang yang paling ketara yang kita dapat lihat sekarang ialah penyanyi kumpulan Caliph Busker, mereka masih boelh menyanyi.

Jadi, jangan jadikan kelemahan anda sebagai satu penghalang untuk terus maju, ubah kelemahan anda itu kepada kelebihan.