Search

Kategori

  Kekurangan Fizikal Bukan Penghalang Untuk OKU Menerpa 5 Kerjaya Ini

  Izuan
  by Izuan
  Nov 15, 2017

  Orang Kurang Upaya (OKU) ialah mereka yang pada sesuatu masa, terhalang oleh keadaan fizikal a dari melakukan aktiviti-aktiviti normal rakan sebaya seperti sosial, rekreasi , pelajaran danvokasional. Kebiasaanya ia terjadi dari lahir lagi, namun begitu ada juga yang kurang bernasib baik menjadi OKU apabila berlaku kemalangan terhadap dirinya yang mengebabkan kecacatan kekal secara fizikal

  Ia sekaligus akan menjatuhkan keyakinan diri seseorang itu untuk berhadapan dengan orang lain, niat mereka untuk bekerja pun terhalang kerana buntu tiada jawatan yang padan dengan mereka. Jangan  sedih-sedih, sebenarnya peluang anda masih cerah, ada kerja yang majikan tak pandang pun fizikal, mereka mahu lihat kebolehan anda. Jadi, siap sedia sekarang untuk mohon bekerja dalam bidang ini.

  1. Akauntan

  2. Guru

  3. Penulis

  4. Call Center/Customer Service Representative

  5. Software Developer

  6. Berniaga Sendiri

  Bagaimanapun ia bergantung kepada keadaan individu tersebut, contohnya tak semua bidang diatas sesuai untuk mereka yang mengelami maslasah penglihatan, tapi bak kata pepatah "hendak seribu daya, tak nak seribu daliah". Antara orang yang paling ketara yang kita dapat lihat sekarang ialah penyanyi kumpulan Caliph Busker, mereka masih boelh menyanyi.

  Jadi, jangan jadikan kelemahan anda sebagai satu penghalang untuk terus maju, ubah kelemahan anda itu kepada kelebihan.

  Blog

  Hari Jumaat yang sepatutnya hari yang menggembirakannya berubah menjadi hambar apabila hari terakhir tempoh probation pemuda ini merupakan hari terakhirnya bekerja secara tiba-tiba. Pendek kata Brad terkejut apabila dia dipecat selepas habis tempoh percubaan.

  Nov 12, 2017

  Memang beruntung betul! Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) baru-baru ni menawarkan pakej menarik kepada para pelajar berusia 16 tahun ke atas bagi menggalakkan  mereka mendapatkan lesen motosikal B2 menerusi Program MyLesen Kadet JPJ.

  Nov 13, 2017

  Rata-rata majikan akan memberikan persepsi negatif terhadap mereka yang seringkali bertukar-tukar pekerjaan. Bagi mereka, individu sebegitu dianggap tidak boleh komited terhadap kerjanya sekiranya menghadapi sebarang masalah.

  Nov 15, 2017

  Faktor utama yang menyebabkan kadar pengangguran dalam kalangan lepasan Universiti ini semakin meningkat adalah disebabkan  sikap mereka yang terlalu memilih pekerjaan. Hal ini terbukti apabila Pengarah Eksekutif Persekutuan Majikan-Majikan Malaysia (MEF) Datuk Shamsuddin Bardan sendiri berkata demikian.

  Nov 13, 2017

  Betapa lamanya korang habiskan waktu, wang ringgit, pinjam PTPTN dan macam-macam lagi korang korbankan untuk tuntut ilmu di Universiti dengan harapan dapat bantu keluarga.

  Nov 14, 2017