Search

Kategori

    Kekurangan Fizikal Bukan Penghalang Untuk OKU Menerpa 5 Kerjaya Ini

    Izuan
    by Izuan
    Nov 15, 2017

    Orang Kurang Upaya (OKU) ialah mereka yang pada sesuatu masa, terhalang oleh keadaan fizikal a dari melakukan aktiviti-aktiviti normal rakan sebaya seperti sosial, rekreasi , pelajaran danvokasional. Kebiasaanya ia terjadi dari lahir lagi, namun begitu ada juga yang kurang bernasib baik menjadi OKU apabila berlaku kemalangan terhadap dirinya yang mengebabkan kecacatan kekal secara fizikal

    Ia sekaligus akan menjatuhkan keyakinan diri seseorang itu untuk berhadapan dengan orang lain, niat mereka untuk bekerja pun terhalang kerana buntu tiada jawatan yang padan dengan mereka. Jangan  sedih-sedih, sebenarnya peluang anda masih cerah, ada kerja yang majikan tak pandang pun fizikal, mereka mahu lihat kebolehan anda. Jadi, siap sedia sekarang untuk mohon bekerja dalam bidang ini.

    1. Akauntan

    2. Guru

    3. Penulis

    4. Call Center/Customer Service Representative

    5. Software Developer

    6. Berniaga Sendiri

    Bagaimanapun ia bergantung kepada keadaan individu tersebut, contohnya tak semua bidang diatas sesuai untuk mereka yang mengelami maslasah penglihatan, tapi bak kata pepatah "hendak seribu daya, tak nak seribu daliah". Antara orang yang paling ketara yang kita dapat lihat sekarang ialah penyanyi kumpulan Caliph Busker, mereka masih boelh menyanyi.

    Jadi, jangan jadikan kelemahan anda sebagai satu penghalang untuk terus maju, ubah kelemahan anda itu kepada kelebihan.

    Blog

    Harga murah, lagi-lagi kalau movie baru siapa yang tak nak? Ditambah lagi movie sekarang tengah best-best, sudah semestinya kami disini nak war-warkan kepada korang semua yang TGV Cinemas sekarang dah buat hal!

    Jan 16, 2018

    PTPTN ni satu hutang memang sudah menjadi tanggungjawab korang untuk langsaikan. Perlu difikirkan juga keperluan generasi yang akan datang untuk menyambung pelajaran, kerana mereka juga perlukan pinjaman kewangan. 

    Jan 13, 2018

    Ramai yang merungut memandangkan Whatsapp tidak boleh menyembunyikan status online apabila data dihidupkan. Tapi sekarang tidak lagi! Pengguna Whatsapp dah boleh hide status online tau!

    Jan 10, 2018

    Jumlah RM 1.06 itu boleh dikatakan banyak juga jika kita kerap melakukan transaksi. Boleh mengganggu kewangan kita tau

    Jan 11, 2018

    Zaman sekarang makin canggih, semua benda boleh buay DIY je, cuma rajin atau tak je. Misalnya, macam nak buat gambar passport sendiri, tak perlu susah-susah nak ke kedai bayar mahal-mahal untuk beberapa keping.

    Jan 15, 2018