Search

Kategori

  "Suara Macam Tengah Bercinta Dengan Penemuduga."-Interviewer Dedah 12 Kesilapan Calon Masa Interview

  Haziqah Muhamad
  by Haziqah Muhamad
  Oct 12, 2017

  Waktu interview adalah masa yang paling utama untuk majikan menilai dan mengenali calon-calon dari pelbagai aspek. Attitude memainkan peranan penting sejurus sahaja melangkah masuk ke bilik temuduga, majikan akan pandang dari luaran dahulu sebelum mengenali calon dengan lebih mendalam. Kadang-kadang majikan pandang luaran sahaja mereka dah ada tanggapan pertama terhadap calon-calonnya.

  Persediaan rapi perlu di lakukan agar tidak menjejaskan tanggapan mereka, ramai calon-calon gagal mendapat pekerjaan disebabkan 12 'perangai' ini. Ia terbukti apabila seorang wanita yang bertugas sebagai panel interview sendiri menceritakan sikap jelak calon-calon selalu lakukan. Kesalahan yang nampak remeh bagi calon tapi sebenarnya amat serius bagi majikan. Baca ni:

   

  Sumber: Nor Faizura Izma Omar

  Blog

  Tapi, pernah tak korang terfikir dengan mencuri duit satu sen ni boleh jadi jutawan? Ini adalah satu kisah benar yang terjadi pada tahun 1990 yang mengisahkan seorang pegawai bank yang bergaji biasa je menjadi kaya raya hanya dengan mencuri duit satu sen sahaja. 

  Feb 14, 2018

  Mengejar gaya hidup sampai sanggup jadi hamba hutang selama 9 tahun

  Feb 12, 2018

  Mungkin ada dalam kalangan pembaca di sini yang perasan tentang adanya peniaga yang menjual McNuggets McDonald's secara online. Menurut peniaga tersebut, nugget tersebut bukanlah nugget ala McD, homemade atau sebagainya, tetapi i memang 100% nugget keluaran McD.

  Feb 15, 2018

  Walaupun dah banyak kali dikongsi mengenai etika permohonan kerja yang betul, namun masih ramai lagi yang buat silap. Kesilapan yang sama jugak yang dibuat berulang kali. Nanti bila tak dapat kerja, mulalah buat tanggapan yang bukan-bukan. 

  Feb 16, 2018

  Agak keterlaluan apabila HR Manager ini memperlekehkan jobseeker kerana tidak fasih berbahasa Inggeris, sangat biadap dan tak profesional langsung!

  Feb 17, 2018