Search

Kategori

  "Suara Macam Tengah Bercinta Dengan Penemuduga."-Interviewer Dedah 12 Kesilapan Calon Masa Interview

  Haziqah Muhamad
  by Haziqah Muhamad
  Oct 12, 2017

  Waktu interview adalah masa yang paling utama untuk majikan menilai dan mengenali calon-calon dari pelbagai aspek. Attitude memainkan peranan penting sejurus sahaja melangkah masuk ke bilik temuduga, majikan akan pandang dari luaran dahulu sebelum mengenali calon dengan lebih mendalam. Kadang-kadang majikan pandang luaran sahaja mereka dah ada tanggapan pertama terhadap calon-calonnya.

  Persediaan rapi perlu di lakukan agar tidak menjejaskan tanggapan mereka, ramai calon-calon gagal mendapat pekerjaan disebabkan 12 'perangai' ini. Ia terbukti apabila seorang wanita yang bertugas sebagai panel interview sendiri menceritakan sikap jelak calon-calon selalu lakukan. Kesalahan yang nampak remeh bagi calon tapi sebenarnya amat serius bagi majikan. Baca ni:

   

  Sumber: Nor Faizura Izma Omar

  Blog

  Jauh dari tempat kerja punca cepat mati? Menarik betul info ini. Apa kaitannya antara jauh dari tempat kerja dengan kesihatan? Jenaka ataupun benar?

  Oct 11, 2017

  Bagi pengguna iPhone, ini adalah amaran tentang jenis dan taktik baru hacker 'pancing' pengguna untuk mendapatkan data yang manda memberi melalui ID Apple. Mereka akan membuat pop-up log masuk palsu yang seakan-akan sama seperti yang digunakan oleh Apple, ini sudah sedia maklum oleh pakar.

  Oct 14, 2017

  Kandungan dalam surat tersebut puji 'melambung-lambung' kononnya dia seorang 'mentor' yang telah memberikan sumbangan penting pembangunan professional pekerja itu kerana tunjuk ajar dan bimbingannya sepanjang berkhidmat di syarikat tersebut.

  Oct 12, 2017

  Ramai yang pening kepala nak buat pembayaran semula bagi pinjaman PTPTN. Cuba bayangkan, tak semua orang akan terus bekerja selepas tamat belajar. Ada yang masih menganggur dan belum bekerja, ada yang lepas kahwin terus jadi suri rumah dan mengharapkan suami untuk tanggung semuanya. Inilah antara faktor-faktor yang menghalang seorang peminjam untuk membayar hutang mereka dengan PTPTN.

  Oct 16, 2017

  Tujuannya di sini adalah kerana ada yang hantar email dengan subject "hihi" ataupun attach cover letter tapi body email langsung biarkan kosong macam tu je. Jangan lah buat kesilapan sebegitu. Mohon dengan tertib dan ikut panduan yang telah diajar ya. Kalau korang ikut cara ni, senang terus nak forward email application dekat bos! 

  Oct 13, 2017