Search

Kategori

  "Suara Macam Tengah Bercinta Dengan Penemuduga."-Interviewer Dedah 12 Kesilapan Calon Masa Interview

  Haziqah Muhamad
  by Haziqah Muhamad
  Oct 12, 2017

  Waktu interview adalah masa yang paling utama untuk majikan menilai dan mengenali calon-calon dari pelbagai aspek. Attitude memainkan peranan penting sejurus sahaja melangkah masuk ke bilik temuduga, majikan akan pandang dari luaran dahulu sebelum mengenali calon dengan lebih mendalam. Kadang-kadang majikan pandang luaran sahaja mereka dah ada tanggapan pertama terhadap calon-calonnya.

  Persediaan rapi perlu di lakukan agar tidak menjejaskan tanggapan mereka, ramai calon-calon gagal mendapat pekerjaan disebabkan 12 'perangai' ini. Ia terbukti apabila seorang wanita yang bertugas sebagai panel interview sendiri menceritakan sikap jelak calon-calon selalu lakukan. Kesalahan yang nampak remeh bagi calon tapi sebenarnya amat serius bagi majikan. Baca ni:

   

  Sumber: Nor Faizura Izma Omar

  Ekspo Maukerja 2017 Johor Edition telah kembali!

  Blog

  Penggunaan laptop atau desktop dah jadi seperti satu kemestian dalam kehidupan seharian kita. Lebih-lebih lagi bagi individu yang bekerja ataupun pelajar yang masih belajar. 

  Dec 04, 2017

  Bagi pelajar universiti mahupun kolej, cuti semester kebiasaannya akan mengambil masa selama dua hingga tiga bulan lamanya. Selalunya jarang-jarang tempat yang akan buka jawatan kosong untuk calon pekerja dalam masa yang sangat singkat. Ada tu memanglah, tapi tak banyak.

  Dec 04, 2017

  Zaman sekarang jenis pekerjaan bukanlah pengukur bagi kejayaan seseorang, jika dapat kerja yang 'elok' adakah ia mampu memberikan kepuasan yang anda impikan? Pepatah moden "keluar dari zon selesa jika ingin berjaya" itu ternyata benar. Buktinya, kecakalan mengharungi liku-liku kehidupan pengasas kosmetik Secret Of Beauty Aznora Baharom ini ternyata membuahkan hasil.

  Dec 07, 2017

  Bila bercakap soal interview kerja, dah macam-macam tips yang dikongsikan dan boleh dijadikan panduan menerusi internet, buku jawapan temuduga dan sebagainya. Tapi masih lagi ada sesetengah individu tetap membuat kesilapan ketika menghadiri sesi interview kerja.

  Dec 05, 2017

  Sudah lama tamatkan pengajian tetapi masih belum mendapat pekerjaan yang bersesuaian dalam bidang admin? Di sini ada LIMA kerja kosong yang boleh direbutkan khas untuk mereka yang menetap di Johor.

  Dec 06, 2017